Μύθοι και αλήθειες για τα γυαλιά ηλίου

Posted by mtsami 30/11/2017 0 Comment(s) tsamiopticals,

 

 

Ζώντας σε μία χώρα που φημίζεται για την ηλιοφάνεια και τις παραλίες της,

μαθαίνουμε από μικροί να προσέχουμε τα μάτια μας από τις υπεριώδεις ακτίνες.

 

Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητο κομμάτι των ελληνικών καλοκαιριών και σχεδόν, όλοι έχουν μία συμβουλή να δώσουν για τη σωστή χρήση τους.

 

Ας δούμε τους πιο διαδεδομένους.

 

Πόσα από όσα γνωρίζουμε είναι, τελικά, αλήθεια και πόσα ψέματα

1. Αν ο φακός δεν είναι σκουρόχρωμος, τα γυαλιά δεν προστατεύουν τα μάτια

 

 Μην σας ξεγελά το χρώμα. Ο βαθμός σκουρότητας ενός φακού δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία που παρέχει. Ένας πολύ σκούρος φακός μπορεί να μην προστατεύει καθόλου τα μάτια μας ενώ ένας φακός σε πολύ ανοιχτή απόχρωση να απορροφά το σύνολο των βλαβερών ακτίνων. Ελέγξτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των γυαλιών που θέλετε να αγοράσετε και μετρήστε τον βαθμό απορροφητικότητας του φακού τους σε ένα κατάστημα οπτικών. Αν παρέχουν προστασία σε ποσοστά από 99% μέχρι 100%, επιλέξτε τα χωρίς να ανησυχείτε για την σκουρότητα.

 

 

2. Ένα μαϊμού ζευγάρι γυαλιά είναι καλύτερο από το τίποτα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό που πολλοί δεν γνωρίζουν.

 

Δεν είναι θέμα αυθεντικότητας, αλλά θέμα καταλληλότητας. Αν ένα ζευγάρι γυαλιών δεν παρέχει επαρκή προστασία, μπορεί να κάνει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά και από το να κυκλοφορούμε χωρίς καθόλου γυαλιά. Αυτό επειδή οι σκουρόχρωμοι φακοί του προκαλούν διαστολή της κόρης του ματιού σας και έτσι, περισσότερη υπεριώδης ακτινοβολία φτάνει στο πίσω μέρος του. Όταν ψάχνετε γυαλιά ηλίου, η βασικότερη προϋπόθεση που πρέπει να θέτετε είναι το κατά πόσο παρέχουν προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες. Άλλωστε, για αυτό πρέπει να τα φοράμε, όχι για τη μάρκα που γράφει ο βραχίονα.

 

 

3. Όσο πιο ακριβά είναι τα γυαλιά ηλίου, τόσο καλύτερα.

 

Είναι αλήθεια ότι η τιμή των φακών εξαρτάται από την ποιότητά τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν, στο εμπόριο, γυαλιά σε προσιτές τιμές που είναι το ίδιο κατάλληλα για τα μάτια σας με κάποια ακριβότερα. Ο συνειδητοποιημένος καταναλωτής δεν επιλέγει, απαραίτητα, το πιο ακριβό ζευγάρι, αλλά εκείνο για το οποίο είναι πεπεισμένος για την ποιότητά του.

 

 

4. Τα γυαλιά ηλίου είναι μόνο για ενήλικες

 

«Εγώ δεν φορούσα γυαλιά μικρός και τα μάτια μου είναι μια χαρά», λένε κάποιοι. Ήταν τυχεροί! Τα παιδιά έχουν, μάλιστα, μεγαλύτερη ανάγκη για γυαλιά ηλίου από ότι οι ενήλικες. Δεν είναι μόνο ότι περνάνε πολύ χρόνο εκτός του σπιτιού, αλλά και ότι έχουν πιο μεγάλες κόρες, που απορροφούν μεγαλύτερες ποσότητες υπεριώδους ακτινοβολίας. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η παιδική ηλικία είναι κρίσιμη για τα μάτια. Αν έχετε παιδιά, φροντίστε να τα εφοδιάσετε με το κατάλληλο ζευγάρι γυαλιών ηλίου. Υπάρχουν πολλές επιλογές και είναι σίγουρο ότι κάποια θα τους αρέσει.

 

 

5. Δεν χρειαζόμαστε γυαλιά ηλίου στη συννεφιά

 

Τα γυαλιά ηλίου δεν μας φυλάνε μόνο από το φως αλλά είναι ειδικά επεξεργασμένα, για να παρέχουν προστασία και από τις ακτινοβολίες UV-A και UV-B. Υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση στον κόσμο ότι τις συννεφιασμένες μέρες, δεν υπάρχει κίνδυνος από υπεριώδεις ακτίνες. Στην πραγματικότητα, η ακτινοβολία υπάρχει και στη συννεφιά και μπορεί να είναι το ίδιο επιβλαβής για τα μάτια σας. Άρα, μην αμελείτε να φοράτε τα γυαλιά ηλίου σας, ακόμα και αν μια μέρα ο ήλιος δεν είναι τόσο λαμπερός ή έχει κρυφτεί πίσω από σύννεφα. Είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος υγείας, για όλες τις εποχές

 

 

6. Δεν πρέπει να φοράω γυαλιά ηλίου όταν κάνω σπορ

 

Πολλοί πιστεύουν ότι δεν θα πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου όταν επιδίδονται σε κάποια αθλητική δραστηριότητα για το ενδεχόμενο τραυματισμού. Σε πολλές περιπτώσεις όταν αθλείστε στο ύπαιθρο και έχει ηλιοφάνεια καλό είναι να φοράτε γυαλιά. Στα καταστήματα οπτικών ειδικά γυαλιά ήλιου για σπορ, τα οποία είναι ασφαλή και κατάλληλα για αυτόν τον σκοπό. Συμβουλευτείτε τον οπτικό σας αφού τον ενημερώσετε για τη χρήση για την οποία προορίζονται τα γυαλιά που θέλετε να αγοράσετε.